Укр Рус
 
Публікації   >   Під зіркою Святого Миколая...

Чи може у наших реаліях святий уберегти від біди, а Господь відвести катастрофу?

Виходить – може!

...Найманий вбивця добре знав свою чорну справу: стріляв у голову на неминуче ураження. Але самому Богові треба завдячувати тому, що куля пройшла за лічені міліметри від життєво-вразливих органів... Микола Васильович Підмогильний чудом лишився живим, хоча був на волосинці від смерті.

Був, через те, що заступив своїм серцем народне добро від ласих до державних цінностей так званих “прихватизаторів” – їх розвелося немало  на зорі створення незалежної України. Не менше їх, до речі, і сьогодні. Та приборкати їх ладні далеко не всі, хоча солодких промов  про благо киян вони мастаки.

...Та повернімось до портрету М.В.Підмогильного. На посту голови райдержадміністрації та райради колишнього Жовтневого району він, як принципова і порядна людина, дбав перш за все, про благополуччя людей.

Той, хто працював з ним поруч ,міг би багато розповісти про його людяність.

В ті дні на слуху у всіх галопуюча інфляція, яка боляче б’є, перш за все, по сотнях тисяч малозахищених ветеранів міста. Ось би  взятись і захистити їх! Та за гучними промовами про те, як численні претенденти  на посаду мера люблять киян  - немає ані грана пошуку шляхів захистити їх.

Але ж була суттєва інфляція і на зорі незалежності.Тоді М.В, Підмогильний був у числі тих, хто по-синівному вболівав за ветеранів. В районі було створено мережу магазинів для людей похилого віку, де  в рамках закону, можливостей району і міста надавались пільгиюЦе в значні ймірі виявилось порятунком для багатьох з тих, хто опинився за межею бідності.

От-би і зараз так!

...Мені випало трудитися в Жовтневому районі поруч з Миколою Васильовичем і пам’ятаю, як близько до серця він сприйняв не аби яку тривогу про здоров’я громадян нашого, тоді промислового району, тривогу особливу.

Образно кажучи, на руйнівний вплив недавньої тоді чорнобильської катастрофи накладались у нас, більше, аніж будь-де промислові шкідливі викиди (заводи тоді ще працювали, а не так, як зараз стали, в значному числі, торгівельними центрами для зарубіжних товарів або місцем оренди площ під офіси і склади).

Як бути, як захистити життя і благополуччя громадян?

Микола Васильович дуже оперативно і енергійно пішов тоді на неординарні кроки. В районі було створено одну з перших в Україні високопрофесійну екологічну службу.

З залученням фахівців, науковців, ентузіастів було в короткий термін  розроблено програми невідкладних дій, “Єдність проти Чорнобиля” і “Шулявський щит”.

Програми до речі, одні з перших тоді в державі. Їх здійснення допомогло тисячам людей хоча б частково уберегтися від небезпечного впливу розбалансованого довкілля.

...Виступ в газеті, як завжди, обмежений площею. Але не можу, як кажуть. “на злобу дня” не згадати  і ще таку грань діяльності М.В.Підмогильного, як турбота про патріотичне виховання молоді перш за все. Про це. До речі. І зараз розмов багато – всі шукають імена найвидатніших українців. Але ж багато хто знає: як і чим прислужилися вони рідній стороні ?

В цьому відношенні розповім про промовистий факт. Колишній Жовтневий район – це друга батьківщина всесвітньо відомого кіномитця Олександра Довженка : тут його зусиллями народилася кіностудія, тут були створені фільми, які уславили наше кіномистецтво на всю планету.

Я свідок того, як Микола Васильович  гаряче підтримав ініціативу створення в районі літературно-історичної екранізації “Довженко на Шулявці”.

Принагідно відзначу: вона діє і досі і тисячі юнаків і дівчат змогли тут доторкнутися до визначних довженкових глибин.

...Не можу сьогодні, коли М.В.Підмогильний балотується в мери Києва не сказати, що він після реорганізації районів тривалий час очолював Інститут розвитку столиці і цим вірою і правдою служив місту. І що не менш важливо. Служить добрим і щедрим своїм серцем.

Якби хтось сьогодні зробив соціологічне дослідження серед тисяч мешканців району, міста, кого доля у випробовуваннях, проблемах, біді звела з Миколою Васильовичем то ми почули б тільки схвальні відгуки, тільки слова вдячності угодні самому Богові.

...Я розумію, сьогодні кияни в складному становищі : на посаду мера багато десятків претендентів. Всі вони  солодко і багато обіцяють. Але візьму на себе сміливість зауважити, що переважна більшість з них не зробила для людей нашого міста стільки, скільки Микола Васильович Підмогильний.

І як за Шевченком “взявши голову в руки” тепер кожному з нас-киян належить впевнитись: кого бажаємо бачити в ролі мера Києва ?

Повірте моїй сивині- ви зробите мудрий крок, якщо проголосуєте за М.В.Підмогильного, якого захистив за діяння угодні Богові – сам Господь, сам Святий Миколай.

92-річний ветеран
війни і праці Жовтневого району
Й.Д. Чаусовський

під назвою "Гідний бути Київським міським головою"
Всеукраїнський соціально- політичний тижневик
"Україна і світ сьогодні"
21 травня 2008 р., спецвипуск

Новини
28.06.2012
Привітання з Днем Конституції України!
09.05.2012
З Днем Перемоги!
15.04.2012
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
08.03.2012
Привітання з 8 Березня!
23.02.2012
Привітання з Днем захисника Вітчизни!
31.12.2011
З Новим роком та Різдвом Христовим!
19.12.2011
Привітання з днем Миколая!
30.10.2011
Привітання з Днем автомобіліста і дорожника!
24.08.2011
Привітання з днем Незалежності України!
28.06.2011
Привітання з днем Конституції України!